KALIBRERING

FVM’s kalibreringshåndbog

FVM har udgivet en håndbog i kalibreringsaktiviteterne og opbygning af virksomhedens kalibreringssystem.

Håndbogen fremstår som en vigtig del at FVM’s kalibreringssystem, der dermed består af kalibreringsmærkaterne, plancher over kalibreringstidspunkter, kalibreringsinstruktionerne og beskrivelsen af hele kalibreringssystemet.

FVM’s kalibreringssystem blev oprindelig udviklet af FVM’s bestyrelse omkring 1990, hvor ideen hertil opstod med udgangspunkt i ISO 9000 seriens krav til kalibreringssystemet. Med udgivelsen af kalibreringshåndbogen er systemet dermed blevet komplet.

Formålet med kalibreringshåndbogen er først og fremmest at hjælpe virksomhederne med at opbygge deres kalibreringssystem således, at det i størst muligt omfang giver værdi, der mindst svarer til omkostningerne. Samtidig danner bogen grundlag for de aktiviteter, som FVM’s kalibreringssystem understøtter.

Håndbogens indhold er blandt andet:

  • Den måletekniske infrastruktur i Danmark og generelt
  • Hvordan anvendes FVM’s kalibreringsinstruktioner
  • Kravene til virksomhedens måletekniske system
  • Måle- og kalibreringsaktiviteterne
  • Kalibreringsusikkerhed
  • Interne og eksterne kalibreringscertifikater
  • Kalibreringsintervaller
  • Diverse oversigter, tabeller, formler, forkortelser og symboler

Hvorfor etablere et kalibreringssystem således, som det er beskrevet i håndbogen?

Et passende opbygget måle- og kalibreringssystem vil sørge for, at de samlede omkostninger til produktion og kontrol bliver minimeret, idet udgifterne til driften af måle- og kalibreringssystemet bliver dækket af besparelser andre steder i virksomheden. En af konsekvenserne ved ikke at råde over et velfungerende måle- og kalibreringssystem er, at man ikke tager højde for måleusikkerheden.  Hvis der ikke konsekvent tages hensyn til måleusikkerheden, så vil det jævnligt forekomme, at ”gode” emner kasseres, og emner med fejl godkendes med de økonomiske konsekvenser, som det medfører.

Systemet skal derfor kunne levere målinger af en passende kvalitet, hvilket vil sige, at måleusikkerheden skal være kendt og passende lille i forhold til de stillede krav. Forudsætningen for at foretage målinger er derfor, at man skal kende sin måleusikkerhed. Uden måleusikkerhed har et måleresultat ingen værdi. Det betyder også, at man er nødt til at kalibrere måleudstyrene, da måleudstyrets mulige visningsafvigelse er en del af den samlede måleusikkerhed. FVM’s håndbog beskriver løsningen på opbygning af et velfungerende og økonomisk optimalt system.

Prisen på kalibreringshåndbogen, som er på 104 sider med paperback omslag, er 295 kr. ex moms og forsendelse.

Køb bogen i vores medlemsbutik her

Vi bruger cookies. Når du klikker videre, accepterer du automatisk vores cookie- og privatlivspolitik. » Læs mere her
OK